Cu sufletul nins

      Cu Sufletul Nins 

                             

     Eu sunt doar omul cu sufletul nins,   

     Atât de cald ,

     Şi totuşi de gheaţă … 

                        

      M-au ajuns din urmă

      Glaciaţiunnile iubirii .

      Paşii ei,

      Doar urme mi-au lăsat prin zăpadă.

      Când raiul mă ninge ,

      Mai alb ca oricând.

      Poemul se stinge ca-n ultimul gând...

Rezumat.

Poezia "Cu Sufletul Nins" de Bogdan Curta este o expresie lirică profundă care explorează contrastul dintre căldura emoțională și frigul simbolic al despartirii.

 Tema și mesajul: Centrală este tema contrastului emoțional – căldura sufletească în opoziție cu gheața singurătății. Poetul se identifică ca fiind "omul cu sufletul nins", sugerând in acelasi timp o stare de puritate dar și izolare.

  Figuri de stil și limbaj: Utilizarea oximoronului "Atât de cald, / Şi totuşi de gheaţă" ilustrează conflictul intern al eului liric. Metafora "Glaciaţiunnile iubirii" sugerează o iubire care, deși ar trebui să fie caldă și vie, se transformă într-o intindere vasta , rece și copleșitoare.

•  Structura și forma: Poezia este structurată în strofe scurte, care reflectă fragmentarea gândurilor și sentimentelor poetului. Versurile scurte și ritmul lent amplifică sentimentul de melancolie.

•  Tonul și atmosfera: Tonul este unul contemplativ și melancolic, iar atmosfera este una de singurătate și introspecție. Imaginile de ninsoare și zăpadă contribuie la crearea unei atmosfere reci și sugereaza indepartarea.

•  Interpretarea personală: Poezia poate fi interpretată ca o meditație asupra naturii efemere a sentimentelor și a impactului pe care relațiile le au asupra sinelui. "Poemul se stinge ca-n ultimul gând" poate simboliza sfârșitul unei etape emoționale sau pierderea speranței.

Această poezie este un exemplu frumos de utilizare a limbajului pentru a explora complexitatea emoțiilor umane și a relațiilor interpersonale. Bogdan Curta reușește să creeze o poezie care rezonază cu cititorii prin universalitatea temelor și frumusețea imagisticii sale.


Muzică   Video   Poezie   Nunti si Evenimente  Studio  Colinde  Icoane pe sticlă   Biografie  Foto   Contact