Biografie

Bogdan Curta

Biografie

Curta Bogdan Adrian s-a născut în anul 1982 pe data de 13 septembrie în Cluj-Napoca.

Licenţiat al Universitătii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe

ale Educaţiei, secţia Psihopedagogie Specială.

Membru in centrul de cercetare muzicala Pompidou din Paris.

A absolvit cursurile Şcolii de Artă secţiile Canto şi Orgă.

De la vârsta de 13 PANA LA 25 de ani a fost colaborator al postului Radio Cluj iar mai tarziu

realizator de emisiuni, ceea ce i-a permis realizarea unui număr mare de emisiuni culturale 

si educative. A lucrat in special in cabina muzicala, realizand spoturi publicitare si materiale

muzicale pentru radiodifuziunea romana.

A fost realizator si prezentator al emisiunii dedicata tinerilor si adolescentilor ,, Bunaseara

Copii , Bunaseara Tineri ,, timp de doi ani.

A realizat numeroase materiale audio pentru emisiunea de literatura ,, Pagini pe furis ,, de la

Radio Romania Actualitati.

A realizat emisiunea ,, Muzica si Poezie  ,, pentru Radio Athenais .

S-a ocupat de meloterapie la asociatia Lamont.

In urma activitatii sale asociatia Lamont l-a declarat membru de onoare.

Isi compune singur piesele si versurile.

În anul 2003 a lansat CD-ul de colinde „Îngeri din Rai” a cărei orchestraţie şi interpretare îi

aparţin, iar în 24 mai 2006 a avut

lansarea primului volum de versuri şi aforisme „Dor de Primăvară” însoţit de un CD cu 

acelaşi nume. In data de 16 Decembrie 2008 a lansat discul de colinde: "Dor de Craciun" iar

in 24 Aprilie 2009 a lansat la sala radioului Clujan discul de muzica usoara "

Aripi de Ingeri".

In iarna anului 2012 lanseaza in cadrul unei emisiuni televizate la

TVR 2 , discul de colinde si cantece de iarna “Dor de casa , Dor de Rai“.

Din vara anului 2012 este membru in centrul de cercetare muzicala Pompidou din Paris.

Este solistul si liderul fondator al trupei The King Band cu care participa si incanta oamenii 

la diferite evenimente: spectacole, nunti  ,lansari de carte sau intalniri de cenaclu.

Puteti sa ii ascultati muzica pe canalul propriu de Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UC7RzQR5IynZuplkOvtEQ57w?view_as=subscriber

 Sau ii puteti vedea prezentarile , tutorialele pe cel de-al doilea canal Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UC8E35CWQjOUbLNNBQZwlyHw

 A Compus piese ca : Dor de Toamna , Serenada , Dulce si Amar , Fata cu Aripi de inger , Pe sub Tei , Basarabia , Prefacuta-n Toamna , Ochii Mamei , Rugaciunea Mamei , Lumina Lina , Dor de Craciun .

Familia

    Mama sa , Liana Curta , invatatoare, este cea care  i-a ‘’pus lumina in cuvinte dandu-i universul imprumut ‘’.

    Tatal sau Adam Curta, in prezent pictor de icoane pe sticla il lua adese ori pe Bogdan in delegatiile sale aratandu-i tara in lung si in lat.

Radioul  

  La numai 13 ani este prezent in aproape toate emisiunile Radioului clujan dedicate copiilor, tinerilor si adolescentilor .

Primele imprimari le-a realizat in cabina muzicala a radioului clujan avandu-l la pupitrul de sunet pe experimentatul sunetist Trica Tame de la care Bogdan a invatat enorm de mult.   

    A devenit in curand realizator de emisiuni pentru tineri si adolescenti, culturale, si a creat numeroase matriale pentru emisiuni religioase alaturi de Lucia Stana Sevianu.

    In emisiunile sale Bogdan Curta a promovat mereu cultura si valorile umane contribuind astfel la educatia unei generatii.

I-a sprijinit pe numerosi tineri talentati ajutandu-i sa isi imprime creatiile si promovandui in emisiunile sale.

A colaborat in mod deosebit cu : Rodica Tulbure, Lucia Stana Sevianu, Trica Tame, Vasile Tomoiaga si Titi Nechita.

Studentia

   A urmat cursurile facultatii de psihologie dar marea sa iubire a ramas muzica. Dupa cursuri se refugiua in lumea minunata a muzicii si a radioului. 

Cartea

    

    În amurgul primei sale studenţii, Bogdan Curta, alături de prietenii de la editura ,,Vremi" şi-a lansat primul său volum de versuri şi aforisme intitulat: ,,Dor de Primăvară". 

    La eveniment au participat peste 100 de persoane printre care numeroşi scriitori ,

oameni de radio  şi profesori. Cartea a venit însotita de un cd.  cu acelaşi nume care conţine câteva  poeme recitate şi ilustrate muzical chiar de catre autor.      

                                                                      

             Lansare de CD la TVR 2

Concert la Brasov

Dialoguri privilegiate - Bogdan Curta, interpret de muzică folk

Maria Diana Popescu  10 Decembrie 2010

Curta Bogdan

    Bogdan Curta nu este genul de artist care urca pur si simplu pe scena avand asigurata orchestratia si piesa de catre o echipa intreaga de oameni.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

        Mai multe despre Bogdan Curta

Maria Diana Popescu (MDP): Domnule Bogdan Curta, am aflat că sînteţi cantautor de muzică folk şi muzică uşoară, compozitor, orchestrator, poet şi prozator. Cum şi cînd a debutat pasiunea pentru aceste arte?Bogdan Curta: În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru acest interviu şi pentru privilegiul de a mă adresa cititorilor dumneavoastră. Sincer, nu âmi amintesc de la ce vârsta am început să cânt. M-am născut cu dorinţa de a descoperi orice instrument muzical. Nu mi-am petrecut copilăria cu alţi copii de vârsta mea; preferam să mă joc cu fraza muzicală la pianul meu de jucărie, şi apoi la instrumentele pe care mi le-au cumpărat părinţii. În adolescenta am inceput sa compun primele cantece, tot atunci scriind primele versuri pentru muzica. Astfel s-a nascut si pasiunea mea pentru poezie si aforisme. O parte din poeziile mele sunt cuprinse in volumul de versuri „Dor de Primavara".MDP: M-a uluit asemănarea cu Ştefan Hruşcă, mă refer la profilul fizic, dar cu precădere la cel vocal, ambele voci fiind de excepţie. Vi s-a mai spus?

Bogdan Curta: Da... mi s-a mai spus asta. Imi amintesc ca anul trecut, la un concert de colinde in aer liber la Cluj-Napoca, au fost oameni care au auzit si au venit de la un kilometru distanta crezand ca e Stefan Hrusca in concert. Il respect mult pe Stefan Hrusca si ii recunosc talentul inegalabil. Asemanarea fizica si cea a timbrului vocal sunt pur intamplatoare si nu am nici un merit pentru asta. E doar meritul lui Dumnezeu. Asa cum pe lume vin oameni blonzi sau bruneti, inalti sau scunzi, tot asa ne nastem cu un anumit timbru vocal.

MDP: Ştiu că şi radioul ocupă un loc special în viaţa dumneavoastră. Despre ce gen de emisiuni este vorba?

Bogdan Curta: Radioul este o pasiune din copilarie. Am realizat emisiuni pentru copii si pentru adolescenti la Radio Cluj si am colaborat pentru realizarea a numeroase emisiuni culturale si religioase. In prezent m-am oprit pentru a ma dedica in intregime muzicii.

MDP: Cum este să fiţi faimos? Cum vă simţiţi, fiind celebru? Superba voce este ascultată în case, în maşină poate, vine vremea colindelor, iar piesele dumneavoastră vor umple sufletele românilor care vă îndrăgesc...

Bogdan Curta: Nu ma consider celebru si oricum scopul meu nu ar fi acesta. Dorinta mea este aceea de a le face cunoscuta oamenilor muzica mea, pentru ca si ei sa se bucure de ea. Celebritatea poate fi un mijloc prin care as putea sa darui mai mult, dar nu este un scop. Marturisesc insa ca traiesc un sentiment real de multumire atunci cand cineva imi scrie sau imi spune cate ceva. E un soi de incurajare care ma face sa simt ca ceea ce fac nu este in zadar si ma indeamna sa merg mai departe.

„De primesc sau nu ovatii,

Raman ca un templu antic.

Chiar de-mi ceri sa fiu ca altii,

Eu voi fi mereu romantic."

MDP: Domnul Bogdan Curta, v-aţi apropiat de chitară, de muzică, pentru a dărui din estetic, pentru a bucura sau pur şi simplu, destinul?

Bogdan Curta: Sincer m-am apropiat mult mai mult de pian si de orga, desi lumea ma percepe ca fiind chitarist; asta probabil data fiind iubirea mea pentru muzica folk. Clapele sunt marea mea iubire, iar chitara ramane pentru mine un instrument secundar. Incerc sa cant altfel si, de multe ori, doar chitara nu imi poate da tot ceea ce imi doresc. Nu cred ca destinul m-a facut sa cant, ci pur si simplu asa am simtit, iar mai tarziu a aparut si dorinta de a oferi ceva celorlalti.

MDP: Cîte concerte aţi susţinut, unde şi alături de care interpreţi?

Bogdan Curta: Nu as putea sa spun cate concerte am sustinut insa as putea sa spun ca am cantat in Belgia, Germania si in toate marile orase din tara. Am avut onoarea de a canta in spectacole cu Ducu Bertzi, Pasarea Colibri, Compact, Narcisa Suciu, Cargo, Amadeus, Directia 5, Mircea Vintila si multi altii.

MDP: Un cîntec adevărat, frumos, sparge ziduri, dărâmă baraje, răstoarnă lumi. Am ascultat Pour Caroline - Dor de Toamnă, alte cîteva piese şi colinde minunate. Aveţi un contract cu o casă de discuri?

Bogdan Curta: Sunt deschis catre colaborari, dar deocamdata nu am contactat o casa de discuri din Romania, pentru ca am dorit sa cant ceea ce simt si creez fara compromisuri. Am insa un contract care imi da libertate deplina cu un distribuitor de muzica online, prin care pot realiza si trimite discuri oriunde in lume. Oricine imi poate cumpara discurile pe internet sau la spectacole.

MDP: Care este părere dumneavoastră despre folkul de astăzi?

Bogdan Curta: Folkul de astazi incepe sa reinvie si acesta este un lucru cat se poate de imbucurator. Totusi mi-ar placea daca tinerii care il canta si-ar dori mai mult decat mici spectacole in cluburi studentesti. Folkul merita mai mult decat atat. Ma stanjenesc experimentele din muzica folk dar in acelasi timp respect diversitatea. Eu prefer insa acel folk luminos si plin de noblete care i-a inaltat pe maestrii Stefan Hrusca si Vasile Seicaru.

MDP: Ce consideraţi că lipseşte muzicii de azi pentru a fi mai bună?

Bogdan Curta: Talentul si munca trebuie sa redevina criteriile pentru departajare. Sunt oameni foarte talentati pe care ii pierdem pentru ca nu mai au sansa de a se face cunoscuti. Daca radiourile si televiziunile ar tine cont in primul rand de valoarea muzicala in mod sigur si publicul ar deveni mai pretentios. Mi-as dori sa pot canta jazz asa ca in Franta de exemplu. Nu trebuie sa uitam ca muzica educa si influenteaza oameni, iar noi cei care cantam avem o responsabilitate in a transmite trairi sufletesti, idei, repere si valori morale.

MDP: Credeţi în tînăra generaţie de interpreţi? Mai există talente reale, capabile să revigoreze genul?

Bogdan Curta: Eu sincer cred ca da. Important este sa ii lasam sa cante si sa nu ii obstructionam.

MDP: Folkul se află, din păcate, aproape de ora închiderii. Doar generaţia lui de aur îl mai poartă cu întreaga lui semnificaţie, în fond şi în formă. V-aţi gîndit la un proiect de reanimare a genului?

Bogdan Curta: Nu cred ca folkul se afla in primejdie. Observ o redeschidere a interesului pentru folk, cel putin in zona Clujului de unde sunt eu. Din pacate nu am resursele necesare pentru un asemena proiect de o asemenea anvergura. Eu sunt in primul rand un iubitor al muzicii de calitate si cant cu aceeasi placere tango, jazz, pop-rock, latino, balade, si desigur folk. Am incercat totusi sa ii mobilizez pe studentii din Cluj prin spectacolele dedicate lor si tinute de multe ori chiar in campusul universitar. Pot sa spun ca studentii din Cluj asculta in mare parte folk si ca oriude am organizat seri muzicale locurile nu au fost de ajuns.

MDP: Despre albume, single-uri şi video-clipuri ce ne puteţi relata? Unde le pot găsi fanii dumneavoastră?

Bogdan Curta: Am lansat pana acum cateva albume de muzica folk si muzica usoara din postura de cant-autor, dar si albume de colinde si cantece de iarna cu prilejul sarbatorilor. Cele mai recente albume, „Aripi de Ingeri" si „Dor de Craciun", alaturi de single-uri, pot fi gasite pe www.bogdancurta.ro, iar clipuri si inregistrari din spectacole se pot gasi pe YouTube. De asemenea am creat recent o pagina pe Facebook unde cei interesati sunt tinuti la curent cu ultimele noutati.

MDP: Cînd cineva se lansează într-o aventură precum muzica, este inevitabil să nu se gîndească la victorie. Unde şi cum vă vedeţi printre imagini ale viitorului?

Bogdan Curta: Nu stiu cum ar trebui sa faca altii, eu insa m-am gandit la viitor doar prin dorinta de a lasa ceva in urma mea si de a nu risipi acel dar pe care mi l-a dat Dumnezeu. Nu sunt suficient de pragmatic incat sa realizez o proiectie a mea in viitor, dar pot sa imi exteriorizez, prin muzica si versuri, trairile din trecut.

A consemnat Maria Diana Popescu

]