Crăciunul


Crăciunul

 

 De iubeşti şi tu Crăciunul,

 Fie-ţi fruntea de lumină !

 Să-ţi călăuzească drumul,

 Stea divină …

 

 Şi în zi de sărbătoare,

 În noianul tău de plângeri ,

 Fie-ţi ca din întâmplare

 Dor de îngeri …

 

 M-oi topi spre ceruri calde ,

 Fiindcă mă-mbrăcase Domnul

 Ca pe-un fulg, şi-n straie albe

 Blând mi-e somnul …  

 

 Ce frumoasă sărbătoare !

 Prefăcut în feerie ,

 Te-am găsit din întâmplare, 

 Veşnicie ! …


Rezumat

Bogdan Curta ne oferă în poezia "Crăciunul" o perspectivă profundă asupra esenței sărbătorii nașterii lui Iisus. Prin cuvinte pline de căldură și imagini evocatoare, el însuși devine un mesager al bucuriei și speranței, asemenea colindătorilor care vestesc această zi sfântă.

Strofa inițială ne invită să ne lăsăm călăuziți de "Stea divină", simbolizând călăuzirea pe care steaua de la Betleem le-a oferit-o magilor, și acum, ne este oferită și nouă, cititorilor, în căutarea luminii spirituale.

Continuând, poetul ne îndeamnă să găsim consolare în "Dorul de îngeri" chiar și în mijlocul suferinței, amintindu-ne că prezența Lui Dumnezeu este un balsam pentru sufletele noastre, chiar și în cele mai dificile momente.

În strofa a treia, poetul se folosește de metafora topirii "spre ceruri calde", ilustrând aspirația sufletului de a se uni cu divinitatea, în timp ce "mă-mbrăcase Domnul / Ca pe-un fulg, şi-n straie albe" sugerează puritatea și pacea interioară pe care o aduce credința.

În final, descoperirea "Veșniciei" în sărbătoarea Crăciunului ne indruma pasii către o perceptie holistica , de ansamblu asupra eternitatii care transcende existența noastră pământească, oferindu-ne o perspectivă asupra infinitului.

Astfel, Bogdan Curta nu doar că ne colindă prin versurile sale, dar ne și invită să participăm la acest cântec de laudă, să ne apropiem de Dumnezeu și să reflectăm asupra valorilor creștine care dau profunzime acestei sărbători. Poezia sa insasi devine un colind , o marturisire a  nașterii Mântuitorului și a mainii Sale ocrotitoare aflate asupra fiecăruia dintre noi.