Colindand

   Colindând 

 

 Colindând biserici pline,

 Mulţi creştini mi-au dat lumină.

 Azi de rai mi-e casa plină 

 Şi-am venit să-ţi dau şi ţie… 

 

 Şi strângând în mâini Crăciunul,

  Am bătut la tine-n poartă.

 Vitregit am fost de soartă…

 Şi ce lung îmi fuse drumul…   

 

 Şi la geam, prin flori de gheaţă,

 Focul l-am văzut în vatră..

 Dar mai blând de blânda-ţi faţă

 Ţi-e odaia luminată…

 

 Iar în noaptea cea mai sfântă,

 De lumini şi de colinde

 Te-ai temut ?... iubire-mi frântă,

 Căci cu braţul te-oi cuprinde ?

 

 Nu mi-ai încălzit odaia ,

 Nici vin cald n-ai pus pe masă …

 Şi ce rece era ploaia !...

 Şi ce cald era în casă !...                                                                                                                         

 Şi pătruns de ger ,afară…

 Te-m văzut departe-n timp,

 Cor de îngeri, anotimp,

 Şi-a mea aripă amară …

Rezumat


Poezia "Colindând" de Bogdan Curta este o expresie a căldurii și luminii spirituale care învăluie sărbătoarea Crăciunului

În  poezia "Colindând", Bogdan Curta ne invită să deschidem ușile sufletelor noastre pentru a primi darul divin al Crăciunului. Fiecare vers este o mărturie a călătoriei noastre spirituale, un pelerinaj către inima credinței unde găsim căldura și lumina iubirii lui Dumnezeu. Colindătorul simbolizează mesagerul divin, care, în ciuda vicisitudinilor vieții și a frigului lumii, persistă în a aduce speranță și bucurie NAsterii Domnului.

Structura poeziei este una lirică, cu versuri care curg liber, reflectând natura spontană și sinceră a colindelor. Imaginile create sunt vii și expresive – de la "biserici pline" la "flori de gheață" și "focul în vatră" – fiecare element vizual contribuie la atmosfera spirituala si feerica.

Limbajul este încărcat de emoție, cu o muzicalitate aparte dată de rima și ritmul care ne amintesc de sunetul sacru al colindelor , lucru explicabil prin faptulca Bogdan Curta este dincolo de poeziile sale un muzician recunoscut pentru colindele sale. Poezia devine astfel un colind, invitand la comuniune spirituala si la daruirea dragostei în noaptea de Crăciun, cea mai sfântă noapte dintre nopți.

Poezia "Colindând" de Bogdan Curta este o lucrare literară care îmbină temele tradiționale ale colindelor de Crăciun cu o introspecție emoțională profundă. Prin intermediul unui narator care colindă și împărtășește lumina spirituală a sărbători.